Een warm hart in een warm klimaat

2020 was een vreemd jaar. Wat in Januari voor ons lage landers begon als een ver-van-je-bed-show op pagina 3 in de krant, werd in Februari voorpaginanieuws en hield ons vanaf Maart opgesloten in huis, in quarantaine. Ook hier in Costa Rica ging in Maart alles op slot. Waar we in Nederland en België bij tegenslag worden opgevangen door een sociaal vangnet, is dat hier min of meer onbestaande.

Playas del Coco is een klein dorpje aan de westkust van Costa Rica, niet zo ver van de grens met Nicaragua. De lokale mirco-economie is volledig afhankelijk van het toerisme. Toen de grenzen in Maart op slot gingen, werd een grote meerderheid van de locals op non-actief gezet. Meestal is enkel hier maar 1 broodwinnaar per gezin, dus als snel zaten vele familie op zwart zaad.

Om terug te geven aan een community waar we al 15 jaar deel van uitmaken, besloten we een nonprofit op te richten om voedsel te doneren aan lokale families. Colors across Costa Rica wordt gerund vanuit onze shop en doneert elke donderdag voedselpaketten aan 200 families. Om misbruik tegen te gaan, moet elke familie zich registreren en doet iemand in de familie een nuttige taak voor de community. Dit kan gaan van afval verzamelen op het strand, tot planten snoeien langs de straatkant.

Heel veel expats komen onze shop binnen met voedsel om uit te delen of doneren geld. Ook van veraf komen donaties binnen via onze gofundme pagina. Om extra geld in te zamelen hebben we boekenverkopen georganiseerd en telefoonpalen ‘verkocht’, die de eigenaar dan kon schilderen. Zo werd niet alleen geld ingezameld, maar kreeg Playas del Coco ook een aantal prachtige kunstwerkjes erbij.

 

Overige nieuwsitems