De miskende zee

Duiken in de Middellandse Zee is niet erg bekend en wordt sterk onderschat. Vaak denken mensen dat het duiken daar saai is, dat er geen vis te zien is en dat het water koud en troebel is. Dat is jammer en onjuist. Maar wat valt er dan wel te beleven tijdens het duiken in de Middellandse Zee en specifiek in Ustica 

Wat duikers zich vaak niet realiseren is dat de Middellandse Zee de hoogste biodiversiteit van alle zeeën en oceanen over de hele wereld heeft. Het is waar, de Middellandse Zee heeft op meerdere locaties erg geleden onder de effecten van over-visserij. Maar gelukkig is er in de afgelopen jaren er veel aandacht aan dit probleem geschonken en hebben de opgerichte beschermde zeegebieden o.a. de visserij sterk aan banden gelegd, waardoor een krachtig herstel heeft plaatsgevonden.

PicsExpo19

Usticais een klein idyllisch Siciliaans eilandjeen detrotse eigenaar van de titel “Oudste Beschermde Zeegebied van Italië”. Sinds 1986 wordt de zee vanUsticabeschermd, wat ertoe heeft geleid dat het wel liefst60% van al het zeeleven van de Middellandse Zeeherbergt. Van grote tandbaarzen, jagende geelstaarten en wolken barracuda’s waar je je als duiker in kan verliezen, tot de kleine velgekleurde zeeslakjes, octopussen,sepiasen kolonies garnaaltjes die de wanden en plafonds van grotten bekleden. 

De vulkanische oorsprong van het eiland Ustica creëerde zijn dramatisch gevormde zeebodem en biedt een compleet nieuw onderwaterlandschap op elke duiklocatie en om elke hoek: Van steile verticale riffen, tot doorgangen, arken en grotten; Van grote weides helder groen zeegras en de zachte koralen waaiers tot een interessant wrak. Geschikt voor pas gecertificeerde Open Water Divers tot geavanceerde Tec duikers. De zeebodem van Ustica is allesbehalve saai en homogeen.  

PIcsExpo22

Vanwege de vaak rotsachtige bodem bevat het water van de Middellandse Zee weinig suspensie. De vulkanische oorsprong van Ustica maakt het zicht onder water (50 meter) tot een van de beste van de Middellandse Zee. Zo kun je genieten van schitterende onderwater panorama’s, mooi verlicht door het zonlicht dat tot op grote de diepte wordt doorgelaten.  

 Een ander uniek karakteristiek van het duiken in de Middellandse Zee: geschiedenis. De Middellandse Zee is een groot onderwater museum, met name rondom Sicilië: Punische oorlogen, Romeinse schepen, Feniciërs, Arabieren, hebben de zeebodem bestrooid met kanonnen, amforen, ankers. En omdat Ustica vaak het aanlegpunt was en door schepen als schuilplaats werd gebruikt zijn er veel interessante archeologische vondsten te zien.   

Ustica is maar een klein Siciliaans eilandje, maar heeft veel te bieden: Riffen, grotten, wrakken, antieke amforen en ankers en heel veel leven, van klein gekleurd tot groot pelagisch.En dat alles met een geweldig onderwater zicht en in aangename temperaturen, in zomer reikend tot 30°C. En dan hebben we nog niet gehad over wat Ustica boven het water oppervlak biedt…

 

Ontdek Ustica met ons: “Escape with us!” Gecombineerd met onze hoogwaardige service, zijn wij ervan overtuigd jullie echt iets speciaals en nieuws te bieden!

 

Overige nieuwsitems

The Exhibition Company BV
Speelmanshof 7
5324 DC Ammerzoden

All Rights Reserved © 2021

IBAN: NL77RABO 0341 4557 41
KvK: Utrecht 30122269
BTW: 803128046B01